Chimera® Nieuws

Persoonlijk kennismaken

#Energielabel C voor kantoren en kantoorgebouwen binnen 4 jaar.

2019-02-10 17:33:20

Je bent waarschijnlijk al geïnformeerd: in 2023 is minimaal energielabel C voor kantoorgebouwen verplicht.

Voor wie geldt het?

Per 1 januari 2023 wordt energielabel C voor kantoorgebouwen wettelijk verplicht, anders mogen deze niet meer gebruikt of verhuurd worden. Dat geldt niet voor ieder kantoor; dit zijn de belangrijkste uitzonderingen:

  • De wetgeving geldt alleen voor kantoorgebouwen groter dan 100 m2
  • De kantoorruimte wordt gebruikt als nevenfunctie, dus meer dan 50% van het totaaloppervlak wordt   voor andere zaken gebruikt (zoals bijvoorbeeld productie).
  • Rijks, provincie en gemeente monumenten gelden als uitzonderingen, maar beschermde stads- en   dorpsgezichten vallen hier weer niet onder.
  • Panden die binnen twee jaar gesloopt worden vallen buiten de verplichting.

In hoeverre ben jij hier, als gebouweigenaar, beheerder, facility manager, verantwoordelijk voor? Je moet, hoe dan ook, eerst op de hoogte zijn van de precieze regelgeving rondom deze wet.

Welke stappen moet ik nemen?

Val je niet binnen de uitzonderingsregels? Dan geldt de wetgeving voor jouw pand(en).

  • Start met het bepalen welk energielabel het kantoorgebouw nu heeft. Dit kan online door je energielabel te checken of op te vragen als je deze nog niet hebt.
  • Met de tool Energiebesparingsverkenner Kantoren kun je zien wat het effect is van maatregelen om energie te besparen. Er zijn voldoende energiebesparende maatregelen die jij door kunt voeren, zonder bouwkundige aanpassingen.
  • Onderzoek of er financiële regelingen of subsidies zijn waarvan je gebruik kunt maken. Wacht niet te lang, het aanvraagtraject en de ruimte van de subsidie zijn heel wisselend.
  • Budgetteer energiemaatregelen en opleiding, je weet wat er gaat komen.
  • Vraag maatwerk advies. Door nu rekening te houden met toekomstig gebruik, kun je door de aanpassingen die je nu doet wellicht direct de stap maken naar label B of A, waardoor dit in de toekomst weer scheelt. Een slimme investering dus.

Wanneer je kantoor al label C of label B heeft betekent dat niet dat je niks meer kan of hoeft te doen. In 2030 moeten de kantoren gemiddeld over energielabel A beschikken en je kunt direct al stappen zetten om die kant op te gaan.

Energielabel C voor kantoorgebouwen

Het klinkt als gedoe, grote veranderingen en vooral grote investeringen. Energiekosten zijn vaak een grote kostenpost en het vraagt een andere manier kijk op verbruik om ze terug te dringen. Maar slimme investeringen verdienen zich terug.Een voordeel: op dit moment kun je nog gebruik maken van allerlei regelingen en subsidie vanuit de overheid (zoals de EIA, ISDE of SDE+) om energie te besparen én verdient een gemiddelde investering zich binnen drie tot zeven jaar terug.

Kortom: wanneer je nu duurzame, energiebesparende maatregelen neemt, heb je de toekomst in handen.